Sunnuntain päivälliseksi ajattelin kokeilla kotitekoista hampurilaisateriaa. Lauantaina leivoin hampurilaissämpylät valmiiksi, muotoilin jauhelihapihvit pakkaseen odottamaan ja laitoin sipulit marinoitumaan.
Hampurilaissämpylät
Juuri:
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 ps kuivahiivaa
Sekoita lämpimään veteen kuivat aineet. Anna kuplia n. 20 min huoneenlämmössä.
Taikina:
juuri
3 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
2 tl suolaa
vehnajauhoja tarpeen mukaan
Voiteluun:
maitoa
seesaminsiemeniä
Lisää juureen vesi, sokeri ja suola. Lisää jauhoja taikinaan vaivaten, kunnes taikinapallo on kimmoisan pehmeä. Anna kohota tunti huoneenlämmössä. Leivo taikinasta litteitä sämpylöitä. Kohota pellillä 30-45min. Voitele maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa n. 10-15min.
Taikinasta sain 8kpl sämpylöitä, jotka olivat TOSI isoja eli sievemmän kokoisia ja litteämpiä malliltaan saisi n. 15kpl :) Käytin sämpylöiden muotoilussa reilusti jauhoa apuna, koska taikina oli aika löysää. Sämpylät saavat olla aika litteitä muodoltaan uuniin mennessään, koska nousevat vielä paistonkin aikana.
Ohje peräisin: http://koskasyodaan.blogspot.com eli kiitos sinne!
Hampurilaispihvit
600 g naudan jauhelihaa
2 rkl grillimaustetta (käytin kyllä vähemmän, jotta pihveistä ei olisi tullut liian suolaisia)
1 tl suolaa
jauhettua mustapippuria
Sekoita jauhelihan sekaan mausteet. Leikkaa leivinpaperista noin pihvin kokoisia paloja (9-10kpl). Muotoile taikinasta palloja ja litistä todella ohueksi pihviksi leivinpaperille. Pakasta pihvit.
Paista pihvit öljyssä. Roiskui muuten kivasti, kun laittoi pakastetut pihvit kuuman öljyn päälle eli varovaisuutta!! Paina pihviä paistinlastalla, jotta pinta ruskistuu tasaisesti. Paista n. 1min/puoli.
Halutessasi voit paistaa halkaistun sämpylän leikkauspinnat kevyesti öljytyllä pannulla ennen tarjoilua. Hampparit voi pakata leivinpaperiin ja laittaa uuniin 100 asteeseen odottamaan herkutteluhetkeä.
Hyviä pihvejä olivat! Pakastaminen helpotti pihvien käsittelyä, mutta seuraavalla kerralla kypsennän pihvit uunissa, jotta vältyn koko hellan siivoamiselta.
Ohje peräisin: http://www.kotikokki.net
Marinoidut punasipulit
4 isoa punasipulia (tai vastaava määrä pieniä)
2 sitruunan mehu
Liota sipulirenkaita / viipaleita sitruunan mehussa n. 30min.
Lisää sekaan:
2 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
Anna marinoitua kylmässä 1vrk. Siivilöi ylimäärinen neste pois.
Kiitos Ritulle töihin tästä ohjeesta :)
Hampurilaismajoneesi
0,75 dl majoneesi
0,75 dl ranskankermaa
3 rkl kurkkusalaattia (käytin sinappikurkkusalaattia)
1/2 rkl ketsuppia (käytin chiliketsuppia)
1/2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
reilusti paprikajauhetta
mustapippuria
Sekoita aineet keskenään ja anna makujen tasaantua hetki kylmässä. Tein kaksinkertaisen annoksen ja lopun taidan käyttää kolmioleipien täytteenä :)
Ohje peräisin: http://koskasyodaan.blogspot.com
Oman hampurilaiseni väliin laitoin Santa Marian American BBQ saucea (hyvää!), pihvin, Pohjanpoika-juustosiivun, jäävuorisalaattia, majoonesia, tomaattia ja marinoitua sipulia. Hyvää oli, mutta haasteellista syötävää kokonsa puolesta. Ranskalaiset olisivat voineet olla hieman pidempään uunissa, jotta olisivat olleet rapsakampia.
- Pirita -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti